Střevní bakterie, probiotika, „přátelské“ symbiotické mikroby. To je jen stručný příklad termínů, které rezonují světem medicíny, farmacie, ale i laickým světem spotřebitelů. Už samotný fakt, že v našich střevech žijí bakterie, které nejsou škodlivé- ba naopak přinášejí jisté benefity, může znít přinejmenším zvláštně.

Reklamy na různé jogurty a další kvašené nápoje v nás zanechaly neodbytný dojem, že co obsahuje bakterie mléčného kvašení, je nutně zdravé, možná na hranici zázraku samotného. Zároveň je známo, že věci bývají málokdy jednoduché a tak jistá očekávatelná zrada v pravdivosti všech těchto informací o střevních bakteriích, se přímo nabízí.

Jak to tedy s těmi organismy, které ani nejsou vidět, skutečně je? Pojďme si je představit v několika základních bodech.

 

Imunomodulační účinek- aneb imunita především

 

V popředí zájmu vědců je důkaz souvislosti správného osídlení našich střev (neboli střevního mikrobiomu) a obranyschopnosti. Není proto překvapující, že jedny nejčastěji publikovaných vědeckých studií jsou ty, které se váží k průkazu pozitivního vlivu probiotických bakterií na imunitu hostitele, tedy člověka. Velkým trendem je sousloví: posilování imunity. Vhodnějším termínem je však „normalizace“ imunitního systému. Ukazuje se, že některé kmeny probiotik mají poměrně dobrý potenciál v tom, že působí na náš imunitní systém a to nejen ve smyslu jeho posílení, ale dokonce v případě potřeby i na jeho normalizaci tím, že tlumí přehnané obranné reakce. To je výhodné ve chvíli, kdy se imunitní systém vymyká běžné kontrole a z dobrého sluhy se stává zlý pán. Přehnané autoimunitní reakce generují zánětlivé procesy a další následné problémy. Stabilizace imunity je proto stěžejní a velmi potřebná.

 

Jste tak zdravý, jak zdravý jsou Vaše střeva

 

Symbiotické bakterie osidlují střevní trakt, tudíž jejich souvislost se zdravím našich střev a v obecnější rovině s trávením, je více jak evidentní. Náš střevní mikrobiom se neustále obměňuje, jednotlivé organismy umírají a v ideálním případě jsou nahrazené novým symbiotickým mikrobem. Ne vždy ovšem dochází k ideální situaci a často se stává- zejména vlivem stravy a životního stylu obecně, že střevní mikroflóra není ideálně regenerovaná. S takovým stavem je třeba počítat a systematicky střevní bakterie doplňovat. Střeva, která jsou zdravá a správně osídlená přátelskými bakteriemi, mají význam jak u zdravých lidí, kteří chtějí pouze preventovat možné budoucí problémy, tak u chronických pacientů.

 

To nejlepší nakonec

 

Problematika bakterií střevního mikrobiomu je složitá a širší, než je rozsah tohoto článku.  Na co se tedy soustředit? Zatím máme k dispozici vědecké důkazy jen k několika kmenům bakterií, ostatní nejsou dostatečně otestované nebo jejich účinek nebyl prokázán. Doporučuje se kombinovat několik druhů výrobků mléčného kvašení- kvůli různorodosti zastoupených bakterií mléčného kvašení a popřípadě se soustředit na kvalitní suplementy, které obsahují standardizované množství mikroorganismů. O čem se málo hovoří, ovšem je důležité, je forma takového doplňku stravy.  Velmi vhodné jsou enterosolventní kapsle, díky kterým jsou symbiotické mikroorganismy dopravené přímo na místo určení, tedy do střeva a nejsou vystavené prostředí žaludečních kyselin a enzymů, které by je mohlo znehodnocovat.

 

Náš vnitřní mikrosvět je zajímavý, stále ještě málo probádaný a zdá se, že poměrně složitý. Jediné co lze zatím s jistotou doporučit je, že se vyplatí o něj pečovat.

 

Autor: Ing. et Bc. Šárka Tvrdoňová

expertka na kvalitu potravin se zaměřením na doplňky stravy a potraviny pro zvláštní výživu

Číst dále